Στις 24 Οκτωβρίου 2016 το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.
Η περιοχή του σκοπευτηρίου, πριν το 1922 χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό (κυρίως από το πυροβολικό σώμα) ως χώρος σκόπευσης, ενώ αργότερα, με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα και μετά την απαλλοτρίωση του σκοπευτηρίου της Καλλιθέας, δημιουργήθηκε εκεί το σκοπευτήριο της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας (Π.Σ.Ε.) και αργότερα παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου (Ο.Φ.Κ.Ο.).
Tον χώρο αυτό επέλεξαν οι Γερμανοί ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών. Οι εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο ήταν, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Το 1942 εκτελέστηκαν 13 πατριώτες, το 1943 άλλοι 147 και το 1944, εκτελέστηκαν 440 πατριώτες. Εκτός απ’ αυτούς εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί). Την Πρωτομαγιά του 1944 διακόσιοι πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη, τον Αϊ-Στράτη κ.α., εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το θάνατο στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944, ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών.
Δέκα φορτηγά χρειάστηκαν για να μεταφέρουν τους «200» από το Χαϊδάρι, όπου κρατούνταν, στην Καισαριανή. Και ο δρόμος γέμισε σημειώματα, στη μάνα, στον πατέρα, στα αδέλφια, στους αγαπημένους, στους συναγωνιστές, παρακαταθήκη για αυτούς που έμεναν πίσω να συνεχίσουν την πάλη για την ελευθερία.
«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος» έγραψε στην πορεία του προς το θάνατο ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά. Αξέχαστο το «όχι» του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην προσφορά των ναζί να του χαρίσουν τη ζωή, επειδή γνώριζε πέντε γλώσσες και τους ήταν χρήσιμος ως διερμηνέας. Είπε ότι θα δεχόταν να ζήσει μόνο εάν δεν πήγαινε άλλος στο εκτελεστικό απόσπασμα στη θέση του.
Την ημέρα εκείνη γράφτηκε μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά του κατακτητή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα στοιχεία είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τόσο στο χώρο εκτέλεσης όσο και στο παρακείμενο Μουσείο.